Een Travellerspoint blog

Een groene woestijn en een blauwe stad

Ik heb inmiddels een weekje India achter de rug. Ik moet zo onderhand tien keer per dag aan mensen uitleggen waarom ik 'maar' tien dagen in India blijf, want dat is toch veel te kort! Daar hebben ze natuurlijk ook helemaal gelijk in, maar ik pak mee wat ik mee kan pakken en ga eigenlijk als een gek door India heen op het moment. India is ontzettend indrukwekkend. Wat een mooie paleizen, wat een smerige straten, wat een smalle steegjes, wat een kleur- en geurrijke cultuur EN WAT EEN IRRITANTE MENSEN! Ok, even voor de duidelijkheid. Ik weet heel goed dat de meeste mensen in India verschrikkelijk aardig en lief zijn. Verlegen vrouwen die stiekem naar je staren vanonder hun hoofddoek en schattige kindertjes die smeken om op de foto genomen te worden. Maar er zijn ook zoveel ontzettend vervelende mensen die de hele tijd op je afkomen en allemaal dingen van je moeten. En dat is ronduit irritant en zwaar vermoeiend. En dat is ook heel erg 'India'.

Mijn vorige blogje eindigde in Jaipur, de hoofdstad van de provincie Rajastan. Deze provincie ligt ten zuid westen van Delhi en wordt ook wel het land van de Maharajas genoemd. In en rondom de Thar-woestijn zijn talloze forts, paleizen en kleurrijke steden gebouwd. Jaipur wordt ook wel de 'roze stad' genoemd, aangezien de inwoners vanaf een bepaald moment besloten al hun huizen roze te schilderen. Het is een chaotische, smerige, typische Indiasche stad, maar ik vond het er best wel leuk! Want godzijdank zijn de hotels in India behoorlijk goed. Hoe vermoeiend het soms dus ook kan zijn om gewoon een wandelingetje door de stad te maken, je kan altijd terug komen naar een hotel met dakterras om een appel-pannekoek te eten. In Jaipur was ik vol energie en besloot in zo kort mogelijke tijd alle belangrijke dingen te bezoeken. Ik bezocht het City Palace, Janter Manter (een observatorium) en het Amber fort.

Janter manter was wel heel grappig. Een groot plein met allerlei rare bouwwerken om horoscopen mee te maken. Ik snapte niet heel veel van hoe het werkte, maar indrukwekkend was het zeker. Maar het haalde het niet bij het Amber Fort. Een supermooi fort bovenop een berg. Heel erg 'duizend-en-een-nacht' allemaal, of 'efteling' net wat je wil. Ik had in enkele uren alle hoogtepunten van de stad gezien, dus pakte ik snel een busje naar Pushkar. Een stadje dat net zo romantisch is als het klinkt. Een witte stad rondom een heilig meer midden in de woestijn. Wel was het vrij toeristisch, dus zijn er veel van die IRRITANTE mensen te vinden. Een man vroeg me waarom buitenlanders nooit met hem wilde praten als hij zij "mag ik je iets vragen?". Hij vroeg of ik hem wat wilde leren over de Europese cultuur, en of we dan ergens wat konden drinken. Achterdochtig als wat besloot ik hem een kans te geven, maar stelde voor naar een andere plaats te gaan (laat je nooit ergens mee naartoe nemen sanne!). Ik vertelde hem dat het gewoon onmogelijk is om met iedereen te praten die op je afkomt. Daarnaast wil letterlijk iedereen die spontaan tegen je aan begint te praten geld of iets anders van je. Hij bleef maar volhouden dat het bij hem echt niet zo was. Wel begon hij steeds meer aan te dringen om samen dingen te doen, waarop ik steeds netjes 'nee' zei. Toen hij begon over al z'n buitenlandse vriendinnetjes met wie hij naar hotels ging, had ik het gehad en besloot het gesprek vriendelijk af te kappen. Hij vroeg nog smekend of ik e-mail adressen kon geven van knappe vrijgezelle vriendinnen uit Nederland. Karlijn, ik heb die van jou... grapje. Nee helaas, experiment mislukt, nog steeds was 100% van de mensen die op me af waren gekomen vervelend! Maar goed, dat accepteer je dan en nu vind ik het af en toe vrij grappig om 'nee' te zeggen tegen dat soort mensen. Want hoe langer ze aan je kop zeuren, hoe vervelender ik ze vindt, dus hoe voldoenender het is om 'nee' te zeggen.

Ik bezocht ook een tempel en bij de ingang vroegen ze of ik bloemen wilde offeren aan ene god. Ik mocht geven wat ik wilde, dus gaf een bescheiden 10 ruppee's (en ja, das een redelijke prijs) en liep de tempel in. De tempel stelde niet heel veel voor en ik werd naar een Gath geleid (aan het meer) waar ik de bloemen moest offeren. Een man liep met me mee en zodra hij me vroeg zijn gebeden te herhalen dacht ik "dat wordt betalen sanne!". Maar goed, ik liet hem toch maar zn gang gaan. Aan het einde vroeg hij inderdaad om geld voor 'charity'. Arme mensen betaalden normaal zo'n 2000, 3000 ruppees zei hij. Haha, das dus zeg maar 50 euro. Ik gaf m een euro en liep weer verder.

's Avonds maakte ik een kamelen safari. Echt te relaxed! De eerste keer dat je op zo'n beest klimt en hij opstaat... HOOG! We liepen een uur de 'woestijn' in, maar die was bezaaid met gras, bomen en ander groen. Monsoen. Niet zoals je het je voorstelt, maar toch heel erg vet. Halverwege dronken we wat thee, en draaiden om voor nog een uur kameeltje-rijden. Overal zwaaiden de mensen (en vooral kinderen) enthousiast als we voorbij kwamen. Er kwamen ook een keer kinderen heel snel aangerend toen ze ons zagen. Ik dacht nog: "aaah, schattige kindertjes", maar de schattige kindertjes probeerden de kameel op z'n kont te slaan zodat 'ie zou gaan rennen. Niet zo schattig dus. We maakten wat foto's op het enige plekje woestijn zonder groen en liepen daarna weer richting Pushkar. Door een groene woestijn de zonsondergang tegemoed.

Nu ben ik Jodhpur, de tweede stad van Rajastan. De oude stad ligt rondom een berg met het meest indrukwekkende fort tot nu toe erop. Als je daar bovenop staat en je kijkt naar beneden, zie je een prachtige, blauwe, rustige stad onder je. Alle huizen zijn hier dus blauw geschilderd en het geheel ziet er heel exotisch uit. Wat je van bovenop de berg totaal niet kan zien is de complete chaos die zich afspeelt in de smalle blauwe steegjes. Ja, moet ik het nog omschrijven; mensen, rikshaws, olifanten, rotzooi, drukte, toeteren, India. Maar ook is hier het beste dakterras tot nu toe. 's Avonds vlak voor zonsondergang klimmen alle mensen op hun eigen dakterras en gaan ze vliegeren. Overal om je heen zie je blauwe daken en vliegerende mensen. Heel erg vet!

En India zit er alweer bijna op. Vandaag had ik nog vrij veel tijd in Jodhpur, maar ik ben sightsee-moe. Ik heb het een beetje gehad met al die geweldig, prachtige dingen. Sorry... Ik ga dus nog even banana lassi's drinken op het dakterras totdat mijn nachtbus richting de Taj Mahal vertrekt. Nog twee dagen te gaan. Heel onwerkelijk allemaal.

Ik laat voordag ik dinsdag weer in Nederland aankom nog horen hoe Delhi was... Delhi... De grote, boze stad Delhi. De stad waar ik al ontelbaar veel verhalen over heb gehoord. Over hoeveel erger het is dan al het andere in India bij elkaar. Ik zeg kom maar op! Ga toch bijna naar huis. Ow, en dinsdag avond is iedereen welkom in Gouda om broodjes kroket te komen eten. Ik weet alleen niet hoe blij m'n moeder is met deze uitnodiging...

--------------------------------------------------------------------------------

Al vijf reacties:

Hahahahahahahaha! Behalve de irritante mensen klinkt India behoorlijk gaaf/ mooi/ prachtig/ geur- en kleurrijk, Sanne. Tot snel!
Karlijn - 11-08-07 - 14:59

Ik heb je net al even op msn gesproken, maar nogmaals: je stukje is vet! Nog maar drie daagjes en dan maakt het niet meer uit dat je blog- en sightseeingmoe ben, want dan kunnen we gewoon weer ECHT communiceren!
Els - 11-08-07 - 16:57

nou meissie, klink buiten de irritante mensen om heel mooi. Het mooiste vind ik zelf dat je weer heerlijk naar huis komt. En wat de broodjes kroket betreft(kaashapjes voor Nora) kom maar op allemaal, verheug me er heel erg op jullie weer allemaal te zien. TOT DINSDAG!!!!!!!!
christa farenhorst - 12-08-07 - 11:18

Blauw!!!!!!
Mama vindt blauw natuurlijk wel mooi, hè?! En Manon ook!
TOT DINSDAG, DAN GA IK JE DE ALLERDIKSTE KUS VAN DE HELE WERELD GEVEN!
Mega Top 40 uitvinder!!! - 12-08-07 - 11:36

Goede reis morgen! En tot snel!
Janneke - 13-08-07 - 12:20

Geplaatst door Sanne.A 8:10 Gearchiveerd in India

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint