Een Travellerspoint blog

Kathmandu

De Chinese grens is met goed recht een 'grens' te noemen. Je komt er, zeker als Chinees, niet gemakkelijk over. Ik met mijn geweldige Nederlandse paspoort kom die grens daarentegen wel heel gemakkelijk over. Hierdoor is zodra je Nepal in bent, haast niets meer hetzelfde. Ok ok, taxi's hebben ook in Nepal vier wielen en het grootste deel van de mensen heeft hier ook twee ogen, een neus en een mond. Maar daar blijft het wel een beetje bij.

Het grensplaatsje aan de Nepalese zijde stelt niet zoveel voor. Een rijtje krakkemikkige huisjes en overal mensen en Indiaase vrachtwagens met het woord 'tata' erop. We vonden twee Duitsers om een jeep mee te delen en reden vrij snel richting Kathmandu over een weg waar we nogal wat spookverhalen over hadden gehoord. Maar de weg viel eigenlijk alles mee en ik heb vier uur lang bijna met open mond naar buiten getuurd. (Met de nadruk op bijna) Wat ik om me heen zag was niets minder dan de tropen. Hoge mistige bergen vol vreemde, diep groene bomen en een kolkende rivier. Af en toe reden we een dorpje door en ik verbaasde me over de chaos, drukte en dus levendigheid in die dorpjes. Aan het einde van de rit reden we de Kathmandu Valley in. Kathmandu zag er vanaf de bergen vooral heel rood uit, dus niet grijs van al het beton in Chinese steden.

Ik vond Kathmandu meteen helemaal geweldig. We kozen een hotelletje uit in de buurt van Durbar Squara (een centraal plein in zover ik weet elke Nepalese stad). Na het inchecken begon ik maar gewoon wat rond te lopen. Ik liep over Durbar Sq. dat bomvol tempels staat. En ooohhh ze zijn zoveel mooier dan de Chinese tempels. (Nee ik ga nu niet ineens alles in China afkraken, maar de tempels zijn een stuk minder indrukwekkend dan andere plaatsen in Azie). Eingenlijk was alles om me heen een beetje zoals ik me India had voorgesteld. Het steegje dat ik inliep was bedekt met een flinke laag modder. Het rook naar regen en wierook. Over de modder lopen de verschrikkelijk mooie Nepalese mensen in kleurige traditionele kledij. Taxi's en rikshaws houden een grote toeter oorlog en af en toe komt er veel te snel een motor voorbij gescheurd. Als je een donker raapje in kijkt langs het steegje zie je een oude man die fruit probeert te verkopen, een tandarts die een kies aan het trekken is of een fluitverkoper die een demonstratie geeft. Overal om je heen liggen straathonden te slapen, hier en daar ligt een levende dan wel dode gigantische rat en af en toe wordt het hele steegje compleet geblokkeerd door een grote herkauwende koe! Tientallen van deze steegjes vormen een doolhof waar ik nog steeds maar weinig van snap. Op letterlijk elke hoek van de straat is een tempel gebouwd voor weet-ik-het-welke-god, (Zo heb ik tempels voor een kiespijn-god en een pokke-god gezien) of staan andere religieuze bouwwerken als stupa's. 100% Azie!

De eerste twee dagen heb ik verschillende pogingen ondernomen om echt dingen te gaan bekijken. Maar het lukte niet erg om mijn weg te vinden in de grote chaos. Dat maakt ook verder weinig uit, want 'gewoon rondlopen' is waarschijnlijk het beste wat je hier kan doen! 's Avonds ben ik vaak naar Thamel gegaan, oftewel backpacker-disneyland. Een straat vol belachelijk goedkope restaurantjes die voor de verandering maaltijden van hoge kwaliteit serveren. Italiaans, Mexicaans, Japans, noem het maar op. Je vindt zelfs hier en daar wel wat Nepalees eten. Ja dat was best wel fijn, want mij hoor je niet klagen over Tibet, maar het eten was vrij eentonig.

Eergisteren kwam eigenlijk pas de eerste echte sightseeing dag. Heb ik al verteld dat het hier zo'n beetje non-stop regent? Maar goed, dat maakt niet heel veel uit want ik heb in Tibet een hele goede nep-merk regenjas op de kop geslagen. Ik pakte een taxi naar Patan. Een van de drie mini-koninkrijken van vroegah. De drie streden op politieke macht over de hele Kathmandu Valley en boden tegenelkaar op door steeds mooiere tempels te bouwen. Patan was een heel stuk rustiger dan Kathmandu en er was veel meer intact van de monumenten. Ik liep een cafeetje binnen om een boekje te halen met een stadswandeling. De wandeling leidde me met grote moeite (doolhof!) door kleine steegjes en binnenplaatsen. Je moet hier eigenlijk vooral niet te snel lopen, want af en toe kijk je een klein poortje in en blijkt dat het naar een gigantische binnenplaats voor stupa's en oude gebouwen leidt! De 'golden temple' was een van de mooiste in Patan en ik raakte aan de praat met een priester. Ik kwam niet gemakkelijk meer van 'm af en voor ik het wist zat ik in zijn woonkamer foto's te bekijken van hoe de tempel er vroeger uit had gezien. Ach, hij was zo lief! Toen ik eindelijk weer buiten stond kwam ik een over enthousiast schoolhoofd tegen die een gat in de lucht sprong toen ik vertelde dat ik uit Nederland kwam. Hij was hoofd van een school voor onderandere weeskinderen en had nogal wat geld van NL gehad. Hij gaf me een rondleiding door de school en wees bijvoorbeeld heel trots naar het STINKENDE toilet: "from the Dutch!". Ik zag nog wat schoolboekjes met daarin dingen als: "Als Miep drie knikkers heeft en ze wint er drie van Toos, hoeveel knikkers heeft Miep dan?"

's Avonds ging ik naar de Monkey Temple. De naam zegt het al: dat is een tempel met heel veel aapjes. De tempel zelf is gelegen op een berg met heel mooi uitzicht over een regenachtig Kathmandu, maar de aapjes waren toch wel het hoogtepunt. Maar reken maar dat ik niet te dichtbij kom. Als aapjes namelijk bijten moet je prikken tegen hondsdolheid halen. En nee, ik heb liever niet dat er een Nepalese naald in mij gestoken wordt.

Gisteren was misschien wel de beste dag. Het was een overwegend droge dag! De eerste! Ik ging samen met de Ieren en Italiaan naar een heule heilige tempel. We stapten de taxi uit en ik maakte het grapje: "Ruik ik verbrande lijken ofzo?!" En het antwoord was "JA!". Ik wist wel dat de lijkverbrandingen ergens daar in de buurt waren, maar het bleek vlak bij de ingang te gebeuren. Typisch zo'n gevalletje van 'wil ik dat wel zien?'. Ik besloot het te proberen. Je kan altijd weer omkeren. Het was heel erg indrukwekkend en ik kon het eigenlijk heel goed hebben. Ook kon je het hele gebeuren bekijken zonder de familie te storen. Wel echt heel bijzonder om gezien te hebben.

Na de tempel maakten we een wandeling naar de wellicht grootste stupa van de wereld. Het is gelegen in een grote wijk vol Tibetaanse vluchtelingen. We liepen in de zonneschijn door de buitenwijken van Kathmandu en genoten van de vrolijke mensen. Bij de stupa zelf was het heel vertrouwd om weer Tibetanen te zien die yakboterthee aan het verkopen waren .

Tenslotte gingen we naar het derde mini-koninkrijke Baktapur. Alleen bleek het nogal duur te zijn om binnen te komen. Aangezien we het nogal onzin vonden om entree te betalen voor een complete stad en de prijs echt te hoog was.... slopen we er vanaf het Noorden in. Haha, alles wordt meteen tien keer mooier als je illegaal binnen sluipt. Het was natuurlijk weer allemaal heel erg mooi, maar ik geloof dat ik Patan nog wel wat leuker vond.

Ik heb besloten niet te veel in Nepal zelf rond te trekken. Sowieso wilde ik niet te ver van de grote steden af, want de politieke situatie is niet bepaald ideaal te noemen. De stad waar ik aanvankelijk heen wilde is echter niet heel interessant deze tijd van het jaar, omdat het vooral bekend staat om de prachtige uitzichten over de Himalaya. En ja, die zie je niet door de wolken. Er was echt genoeg te doen in en rondom Kathmandu. Ik heb echt zo genoten van al die vrolijke lieve mensen om me heen hier. En het doet echt pijn om te zien hoe ze lijden onder het politieke situatie. Ik heb gelukkig zelf bijna niets van de ellende gezien. Je ziet wel hier en daar een demonstratie en dat is dan een beetje eng, want die dingen willen wel eens uit de hand lopen. In November zijn hier verkiezingen (of niet), dat wil zeggen dat ik hier misschien wel op het juiste moment ben. Want wie weet is het hier binnenkort een heel stuk minder vrolijk en kleurrijk...

En nu moet ik er echt als een gek weer vandoor. Dit blogje is weer veel te lang geworden en ik heb over 15 minuten ergens afgesproken om naar het beste Italiaanse restaurant van Nepal te gaan. Ook heb ik nog duizend dingen te doen voordat ik morgen richting India vertrek. Maar voordat ik daar aankom ga ik nog op jungle safari. Op de rug van een olifant Bengaalse Tijgers spotten! Ik hou van Azie!

(foto's probeer ik zo snel mogelijk toe te voegen.)

--------------------------------------------------------------------------------

Al negen reacties:

Heeeeeeeeeuy Sannuuuh! Ik blijf maar vertellen hoe vet ik het allemaal vind wat je daar meemaakt, maar ik vind ‘t ook gewoon dus dat mag! Vind ik. Ehm… Om je even een indicatie te geven van mijn eentonige weken: ik heb gister ‘n brief naar je Nijmegen-adres op de post gedaan waarin stond dat je je wel hebt ingeschreven voor het nieuwe collegejaar maar nog niet je collegegeld hebt betaald. Foei, Sanne! Nog heel veel plezier de komende TWEE weken. Omgomgomgomg!
Els - 01-08-07 - 19:12

Heee buuffie! Delen van je blog kwamen me al bekend voor (ondanks mijn belactiviteiten tijdens ons msn-gesprek heb ik goed opgelet ;)), maar desondanks vind ik je blog wederom erg vet! Nepal lijkt me prachtig en ben stikjaloers dat jij binnenkort voet op Indiase bodem gaat zetten of al gezet hebt, grrr! Hopelijk is India net zo relekst als Nepal, want Nepal is dus zoals je je India hebt voorgesteld, buhuhu! Geniet ervan, buuffie!
Karlijn - 01-08-07 - 19:49

Woohoo collegegeld of niet met dit schrijftalent vlieg je door alle werkstukken en scripties heen :D
Erg mooi verhaal!
Leo - 02-08-07 - 00:22

Wat zie jij veel van de wereld zeg! Mijn hoogtepunt van deze week wordt waarschijnlijk Harry Potter lezen, maar goed enjoy the ride! En tot snel!, twee weken of niet?
Afke - 02-08-07 - 09:18

Proficiat! Wanneer ben je in India?
Mercedes Jens - 02-08-07 - 14:23

Sanne! Ik heb je kaartje gekregen, vielen dank! Have fun in India!
Karlijn - 02-08-07 - 17:42

Ik ook! Heb nu ‘n heul mooi blauw meer aan de muur, daarvoor dank!
Veel plezier in India! En tot héél snel!
Janneke - 02-08-07 - 20:55

Het klinkt echt ubervet!!! Ik ben een paar dagen in Londen geweest, dus heb je even niet kunnen volgen, maar heb je kaartje ook gehad! Ik heb lekker een enorm paleis aan de muur Verder mail ik snel, moet dadelijk werken Namaste
Anouk - 05-08-07 - 15:34

Sanne,
Heb weer genoten van je verhaal en je belevenissen en dat zijn er nog al wat. Heel indrukwekkend allemaal. En nog bedankt voor je kaart.
Ineke
ineke (Email) - 09-08-07 - 10:39

Geplaatst door Sanne.A 8:08 Gearchiveerd in Nepal

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint