Een Travellerspoint blog

Laws are fully enforced and service for passengers warmly!


Bekijk China, Nepa, India op Sanne.A's reiskaart.

Oftewel: mijn eerste aanraking met het Chinglish (=letterlijk vertaalde Chinese teksten naar het Engels die vervolgens nergens meer op slaan). Ik stond op dat moment in de rij voor de paspoortcontrole. Mijn benen deden pijn van de vliegreis en ik kon niet wachten om mn tas op te halen, naar buiten te vliegen en Beijing in te gaan. In het vliegtuig had ik nog zo m'n twijfels. De vibe van 'Sanne de backpacker' wilde nog niet echt komen. Ik kon het gevoel dat ik eigenlijk helemaal geen zin had niet zo goed tegenhouden. Maar eenmaal daar in de rij was alles over. Ik liep na de controle snel naar de baggageruimte en wachtte op mn tas... en wachtte... en wachtte... niet in paniek raken Sanne.... of toch wel... Na een tijdje toch maar vragen bij de informatiebalie. Daar bleek mijn naam al bekend te zijn. Mn tas was namelijk voor het laatst gesignaleerd in Londen! En geloof me, dan schrik je even. Want wat doe je als je zonder extra warme kleren en een Lonely planet je weg naar een hostel in het ijskoude Beijing moet vinden.
En daar was ie, de backpacker-vibe! Gewoon even goed nadenken en dan moest het goed komen. Mn tas zou als het goed is de volgende dag komen, dus besloot ik daar niet meer aan te denken en mijn weg naar het Templeside hostel te vinden. De routebeschrijving had ik de avond ervoor nog opgeschreven in het boekje dat... ja in mijn tas zat ja. Na diep nadenken wist ik me echter weer te herinneren dat ik naar Xi Dan moest. De mevrouw van de airportshuttle begreep me meteen dus even later zat ik triomfantelijk in de bus. Bij Xi Dan moest ik, dacht ik, overstappen op bus 22. Dus dat heb ik maar gewoon gedaan. En ik kon me zelfs nog de naam van de tempel herinneren waar het hostel naast moest liggen: Guangjisi. Om 11.30 kwam ik voldaan aan in het ijskoude hostel.

Ik heb de rest van de dag een beetje rond gelopen door Beijing en deed 's avonds mijn verhaal aan een jongen die inmiddels in de trein naar Xi'an zit. Er waren namelijk nogal wat rare dingen gebeurd die dag. Allereerst had een boedhist van de tempel hiernaast me de hele tempel laten zien en allerlei boedhistische rituelen geleerd. Daarna gingen we lunchen, maar stond hij er vervolgens wel op dat ik zou betalen... Och, het was toch maar 3 euro.

Ik vertelde daarna over de twee Chinese jongens die eerst heel aardig deden en me allerlei dingen lieten zien. Toen ik zei dat ik naar huis wilde stonden ze erop dat we nog even een kopje thee zouden drinken. Ik dacht nog dat als ik weer met de rekening opgezadeld zou worden dat geen probleem zou zijn, thee kost toch niks. We belandden echter in een authentiek theehuis. We dronken 9 soorten exclusieve thee van het formaat eierdopje. De rekening bedroeg 1550 Yuan. En dat zegt jullie misschien niks, maar ik viel haast om! Dat is namelijk 155 Euro! De jongens zeiden doodleuk dat we de rekening zouden delen. Zij een helft en ik een helft. Door vol te houden dat ik het geld niet had en Chinees(!) te praten met de eigenaren kwam ik er vanaf door de jongens 7 Euro te geven. "Oh", zei de jongen tegenover me. "That's the teahouse-scandal." Verdomme, dacht ik, trap daar dan ook niet in Sanne 'naief' Albers!

Hij vertelde daarna over de andere wijdverbreide truc: the artistscandel. Mn mond viel haast open, want daar was ik een uur voor de theahousescandal namelijk ingetrapt. Een meisje kwam razend enthousiat op me af en we raakten aan de praat. Ze vroeg me of ik naar haar expositie wilde kijken in het National Museum. Ik vond dat wel best, maar had uiteindelijk een smekende Chinees naast me die me alles wilde verkopen dat los en vast zat. Maar ik had niks gekocht. Al met al viel het dus wel mee, twee 'scandals' rijker en 7 euro armer.

Wel heb ik mijn lesje geleerd: vertrouw nooit een Chinees! Al is dat wel een lesje die ik hier juist niet had willen leren. Het zal trouwens in de rest van China wel meevallen hoor, de verhalen van mensen over dit soort zaken concentreren zich eigenlijk alleen rond het Tiananmenplein. Ik zit nu in mn hostel dit stukje te typen en ga zo slapen. De jetlag valt mee, maar 't lijkt me toch slimmer het niet heel laat te maken vandaag. Ik heb inmiddels al wel heel veel aardige (westerse! sorry...) mensen ontmoet met wie ik samen gegeten en plannen gemaakt heb.

Sorry voor het lange mailtje, ik zal het proberen voortaan wat korter te houden, maar 't was een rare dag en ik moest even mn ei kwijt. Om een lang verhaal kort te maken: In je eentje door China is niet makkelijk, maar het helemaal waard! Liefs uit Beijing! Sang-ne

--------------------------------------------------------------------------------

Al dertien reacties:

Good morning Beijing,
Goed te horen dat alles in orde is. Wat een verhaal! Ik ben bang dat ik zulk soort excessen niet mee zal maken in het koude Maine. Ik ben blij dat alles voorlopig nog goed gaat. Je hebt nu meteen een primeur: Bart die een berichtje achterlaat. Ik zit nu krap in mijn tijd en jij hebt er waarschijnlijk ook niet zoveel van dus ik laat het voorlopig hierbij. Hou je haaks en nog een prettig verblijf toegewenst!
Bart van the Camp (Email) (URL) - 28-12-06 - 15:15

Sanne, wat vet om van je te horen! Harstikke mooi dat je daar heelhuids aangekomen bent, al is het dan voor nu even zonder spullen. Jij zal op dit moment wel liggen te slapen (als mijn berekening juist is), terwijl ik net in het mistige Nijmegen nieuwe schoenen heb gekocht voor tweederde van het bedrag dat die Chinezen jou in het theehuis wouden aansmeren (€105,-). Oeps. Wel ‘n raar idee, backpackert!
Maargoed, tot zover mijn hersenspinsels: nog heel veel plezier daar en houd ons op de hoogte!
Liefs, Els
Elsss - 28-12-06 - 15:28

Houd het voortaan vooral NIET korter! Het is juist relekst om zoveel te horen over je reilen en zeilen aldaar! Wat een spannende gebeurtenissen meteen! Sjeesh! Maargoed, knap van je dat je je er zo kranig doorheen geslagen hebt en niet bij de pakken (die nog een London zijn, en wat dus een beetje lastig is) neer bent gaan zitten. Ook mooi dat je meteen alle trucs van de plaatselijke toeristen-oplichters-bond heb meegemaakt en er (maar) 7 euri’s aan verloren hebt :) Hoef je je daar ook niet meer druk over te maken he!
Wij hebben Bouke gisteren met z’n allen opgevangen met veel eten en wijn, dus dat is ook goed gekomen!
Succes nog met je tas en al je andere dingen die je gaat doen! En keep us posted! daaaggg!!
Geert - 28-12-06 - 16:11

Omg, dan word je ff flink genaaid. Echt, wel apart die ‘scandals’. Wat een gekke chinezen toch weer. Tsk, tsk.
Leuk bericht! Keep us postedddddddddddddddd :)
Daniel - 28-12-06 - 17:34

Sanne! Jemig, ik las je verhaal met verbazing! Lijkt net of je daar er al een week op hebt zitten, haha! Theedrinken in China is duizend spannender dan in de Refter (joh). Je hebt je er wel goed doorheen geslagen. Het heeft in ieder geval de backpacker-vibe weer teruggebracht. Gelukkig verder wel een goede reis gehad. Je verhaaltjes moet je nu nog zeker niet korter maken: geniet nog even van het moment dat wij alleen nog jouw belevenissen volgen. Straks moeten we van vijf mensen alles gaan bijhouden. Maar och, dan mag je ook nog wel lange stukjes schrijven hoor. Trouwens, dan zeggen ze wel ‘going dutch’ wanneer er betaald moet worden, maar Chinezen kunnen er dus ook wat van. Kom maar op met meer leesvoer!
Karlijn - 28-12-06 - 21:09

Sanne, toch een beetje grappig dat wij ook zonder bagage in Beijing hebben rondgelopen in 1986. Dat was ons lot nadat we via een goedkoop ticket van Tarom (Roemenië) naar China vlogen, onze bagage had bij aankomst in China Amsterdam nog niet verlaten… Alleen was het toen wel september maar duurde het wel vier dagen voor we onze bagage terug kregen. Chinees ondergoed paste ons ook nog! We houden ons op de hoogte en groeten!
[Nelis&Anja] (Email) - 28-12-06 - 22:35

Ha lieverd, heb met gemengde gevoelens je mail gelezen, ben blij dat t goed is afgelopen. Heb gelukkig net al weer een sms gekregen dat je nu een gezellige leuke, rustige dag hebt. Bart, Karlijn, Els, bedankt dat jullie er waren om Sanne uit te zwaaien en om Bouke te steunen!!!!
christa farenhorst (Email) - 29-12-06 - 11:19

Sanne, wat een story en dat al op de eerste dag. Ben blij dat je goed ben aangekomen en dat je de weg nog wist naar het hoste. Ik hoop niet dat er nog meer van die scandels volgen. Maar vind het erg leuk dat je het zo uitgebreid vertelt, dan kan ik ook mee op chinaavontuur.
ineke (Email) - 29-12-06 - 21:59

S-s-s-sanne, wat een übervet verhaal! Mochten die spleetogen je nog ‘ns oplichten dan mep je ze maar gewoon in elkaar, je bent toch drie koppen groter
Keep us posted!
Mirjam - 30-12-06 - 11:11

Zet ik lekker gewoon in de volgende HInT. Titeltje er boven, plaatje erbij van een Chinees, en klaar is kees!
Hoofdredacteur - 31-12-06 - 00:54

Hoppatee!
Geert - 31-12-06 - 12:27

Hallo vrienden van Sanne, ik wens jullie allemaal een goed uiteinde en heel gezellig begin vh nieuwe jaar. Dat zal wel lukken denk ik!.Verder wil ik allen die binnenkort dit landje gaan verlaten om op avontuur te gaan ver weg of wat dichterbij heel veel succes wensen. groetjes van Christa, moeder van Sanne
christa farenhorst (Email) - 31-12-06 - 17:20

Ben benieuwd hoeveel Chinese ‘scandals’ je kent als je in augustus weer terugkomt. Blijf scherp, dan zal het allemaal wel meevallen.
Kees Albers (Email) - 01-01-07 - 21:27

Geplaatst door Sanne.A 1:39 Gearchiveerd in China Reacties (0)

Daar gaat ie dan!


Bekijk China, Nepa, India op Sanne.A's reiskaart.

Ni hao allemaal!

Nog acht nachtjes slapen en dan ga ik al naar Beijing! Op naar de met meters sneeuw bedekte Chinese muur. En dan naar het met meters sneeuw bedekte plein van de hemelse vrede. En dan naar het heerlijk warme tropische Zuiden. En dan naar de met meters sneeuw bedekte bergen van de Himalaya. En dan... laat ik maar ophouden met opschrijven wat ik allemaal ga doen, want mij kennende ga ik waarschijnlijk uiteindelijk alleen dingen doen die ik van tevoren niet bedacht had. Op deze site zal ik jullie daarom op de hoogte houden van wat ik allemaal meegemaakt heb in het verre, mooie en rare China.

Ik kan inmiddels niet meer wachten om te gaan, maar ga iedereen natuurlijk wel duizend-veel missen. Om me een spreekwoordelijke riem onder het hart te steken verplicht ik jullie bij deze allemaal om me héél vaak héle lange reacties/mailtjes/sms-jes sturen. Supertoe?! Ik ben op ongeveer 342 manieren te bereiken. Mail: S.Albers@Student.ru.nl MSN: Sanne_Albers@live.nl TEL: 06-38319200 en natuurlijk via mijn forum.

Ik vlieg 27 december om 10.40 vanaf Schiphol. Ik kom de volgende ochtend om 7.00 lokale tijd aan. Dat komt neer op ongeveer middernacht in Nederland. De meeste van jullie zal ik de komende dagen nog wel zien, maar voor de rest:

Tot Blogs! Ik heb d'r zin an!

--------------------------------------------------------------------------------

Al zeven reacties:

Sanne: viel Spass.
Wil je voor ons een nummer 21 met saté meenemen?
Sjors en Els - 19-12-06 - 18:47

Succes met pakken enzo!
[Geert] (URL) - 19-12-06 - 20:05

Wáááh, het is al bijna!
Mirjam - 20-12-06 - 13:36

jaaa één weekje nog maar! maar eerst nog duizend afscheidsfeestjes enzo.
heb je al bedacht hoe je al je zooi het meest strategisch inpakt?
Janneke - 20-12-06 - 16:13

Ga je ook nog Chinees bloggen?
Daniel - 21-12-06 - 02:32

OEOEOHHH!! MORGEN!!! AAAAAAAAAHHH!! HELLUPPP!!! STREEESSSSS!!!!
succes en sterkte en behouden vaart ehh!!
Geert - 26-12-06 - 14:24

En daar ging Sanne door de gate. Tot over acht maanden! Kusje kusje!
Karlijn - 27-12-06 - 13:

Geplaatst door Sanne.A 1:32 Gearchiveerd in Nederland Reacties (0)

(Berichten 46 - 47 uit 47) « Pagina .. 5 6 7 8 9 [10]