Een Travellerspoint blog

Yakje rijden

Dinsdag ochtend werd ik wakker en keek uit mijn raam. Blauwe lucht! Ik had ondanks de vermoeidheid en andere hoogteziekte kwaaltjes meteen zin om Lhasa in te rennen, maar Randy en Carolien lagen nog rustig te slapen. Niet heel veel later gingen we dan toch op weg naar het POTALAPALEIS! Van veraf kon je 'm al zien, want hij is echt gi-gan-tisch! We liepen richting het ultra-chinese plein dat ervoor ligt en ik kon niet wachten tot ik het hele paleis voor me zou zien. Ik was wel de enige die haast had, want die andere twee vonden het niet heel interessant allemaal. En dan kom je op het plein aan, kijk je naar rechts en zie je DIT!!!

TE vet! Maar inmiddels was de blauwe lucht verdwenen dus stelde ik voor om een andere keer terug te komen om echt het paleis in te gaan. In plaats daarvan liepen we naar het gebied rondom de Jokhang tempel. Het meest tibetaanse gebied van de stad en daardoor natuurlijk vol met backpackertjes. Maar echt te leuk om daar door de straatjes te lopen. Overal om je heen lopen monniken gezellig met elkaar te kletsen in rode gewaden, lopen mensen in traditionele kledij te bidden en wordt yakvlees, -boter, en -thee verkocht. TIBET!

Misschien was het al een beetje duidelijk dat alles in Tibet helemaal perfect was. Op twee dingetjes na; mijn Duitse reisgenootjes. Nee dat klikte niet al te best... Ik dacht alleen dat ik aan ze vast zou zitten omdat we gezamelijk een permit hebben aangevraagd. Toch stelde ik voor even 'op te splitsen' zodat ik mooi even tijd had om wat telefoontjes te plegen. En wat bleek: ik was zo vrij als een vogel. 's Middags heb ik ze meteen gezegd dat ik liever alleen verder wilde gaan en dat vonden ze eigenlijk geen probleem. Zo! Ik was weer alleen! O wacht, maar om in Tibet rond te reizen moet je met minimaal vier personen zijn...

Ik verhuisde naar een hostel midden in het Tibetaanse gebeuren en ging 's avonds wat drinken in de bar. En tadaaaa daar kwamen drie mensen binnen lopen die nog een 'vierde' nodig hadden. Wel een beetje onhandig dat ik niet de enige was die met ze meewilde... Ik ging niet al te laat naar bed, want mijn hoogte-hoofdpijn was op z'n hoogtepunt die dag... Ik ging lekker slapen in mijn 12-persoons dorm met 11 Chinezen en ik. Ohhh, en Chinezen houden hun kop niet he! Nee, die socializen IN de dorm tot een uur of twee.

De volgende dag sprak ik met 'de drie' af om samen gezellig in de rij te gaan staan voor kaartjes voor het potala paleis. Want achteraf bleek dat je een dag ervoor met je PASPOORT in je hand kaartjes moest halen. Terwijl we in de rij stonden hadden we het over hoe de tour eruit zou moeten zien. Op dat moment was het voor mij al vrij zeker dat ik dus medereizigers gevonden had! Na drie uur hadden we de kaartjes in onze handen en gingen we een paar travel agents af. We hebben meteen dezelfde dag nog geboekt. Als in: ik vertrek morgen richting Nepal!

Maar toen had ik ineens nog maar twee dagen in Lhasa te gaan en had ik eigenlijk nog niet zoveel gezien. Donderdag ochtend ging ik dus maar de Jokhang tempel van binnen bekijken. De meest heilige (lees: toeristische) tempel van Tibet. Voor de deur lagen mensen masaal te bidden. Ik weet niet of jullie iets weten over de Tibetaanse bedevaart. Maar mensen komen van gigantisch ver en gaan al biddend in een paar maanden naar Lhasa. Eerst staan ze rechtop, maken daarna een soort duikvlucht waardoor ze plat op hun buik landen en daarna staan ze weer op. Ze gaan staan op het punt waar hun handen zijn gekomen en zo kruipen ze meter voor meter vooruit. Echt te bizar om dat hier overal om je heen te zien! De binnenkant van de tempel was eigenlijk veel te druk om ervan te kunnen genieten. Maar hoe dan ook zijn Tibetaanse tempels erg mooi! Lekker rommelig en vol met wierook, boedha's en monniken. De grootste hal was ontzettend mysterieus: hartstikke donker en een oerwoud van kleden en beelden. En een vrij overheersende geur van wierook uiteraard.

Het dak van de Jokhang tempel

Ik liep nog wat rond over de markt om vrij snel daarna het Potala paleis van binnen te gaan bekijken. Echt van buiten is dat ding zo verschrikkelijk indrukwekkend! Een zekere Chinese muur haalt het er bij mij niet bij... Maar als je daarna naar binnen loopt is het net het grootste poppenhuis in de wereld. Overal scheve kleine kamertjes in bonte kleuren geverfd. De muren hangen helemaal vol, op de grond liggen hier en daar kussens verspreidt en goud is er in overvloed! Wel grappig als je al die Chinese tourgroups door het paleis ziet gaan. Helemaal gefascineerd door deze zekere Dalai Lhama! Haha, volgens mij hebben ze geen idee waarom die Dalai Lhama nu niet meer in zijn prachtige poppenhuis mag wonen. Binnen mochten helaas geen foto's gemaakt worden...

Allemaal leuk een aardig hoor, maar er moest natuurlijk nog wel EEN dingetje gezien worden in Lhasa. Juistem: de GOUDEN YAK! (filmpje komt snel) Ik kan er verder weinig aan toevoegen, behalve dat het TE VET was om 'm nu dan toch in het echt te zien

Vandaag maakte in een dagtrip naar Namtso lake. Zogezegd het hoogste meer ter wereld, maar volgens wikipedia is dit niet helemaal juist. Maakt niet uit, hetis gewoon ontzettend mooi daar, dus zat ik vanochtend om 7 uur in de tourbus. De reis duurde een uur of vijf doordat we hier een daar een 'foto'stop maakten. Niet dat er dan heel veel te zien was, maar wel konden we toevallig van alles kopen van lokale straatarme verkopers. Verder was de trip super Tibetaans: uitgestrekte graslanden met yaks en bergen. Voordat ik de woorden 'echt zooo mooi' en 'geweldig' en 'vet' te vaak ga gebruiken is hier een foto-overzicht van mijn dagtripje! Echt zoooo mooi, geweldig en vet!!

--------------------------------------------------------------------------------

Al zes reacties:

Zit je daar nou op een Jak?! Te veeeeeet! Echt ‘n geweldig verhaal, en alvast heel veel plezier in Nepal gewenst!
Els - 21-07-07 - 13:35

Toen jij een paar weken geleden schreef dat je nu in je eentje voor vijf mensen moest avonturieren heb je het niet bepaald overdreven. Waar haal je de energie vandaan?
PS. Heb je de nieuwste Harry Potter ook al aangeschaft, of is ie daar nog niet te verkrijgen?
Bart - 21-07-07 - 16:04

vanuit een zonnig Kos, supermooie foto’s en een geweldig verhaal. TOT SNEL1111\n\n\n\n
christa - 22-07-07 - 13:38

Lekkere Yaks heb je daar! Leuk je nog gesproken te hebben en veel plezier met je Ieren!
Geert - 23-07-07 - 21:03

Tof Yakje heb je daar, Sanne! Kan je er niet zo eentje mee naar Nederland nemen? Kunnen we ook hier Yakje rijden!! Have fun in Tibet/ Nepal de gekste!
Karlijn - 24-07-07 - 20:24

Sanne,
Wat is het cool vet en mooooooiiiii ongelofelijk wat zou ik daar graag bij willen zijn. Heb pas op tv nog een reportage gezien over de pelgrimage naar de Jokhang. Heb genoten van je verhaal en nog meer van de foto’s. Ineke
ineke (Email) - 09-08-07 - 10:23

Geplaatst door Sanne.A 8:06 Gearchiveerd in China

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint