Een Travellerspoint blog

Nou dag he, wereldstad

Er ging net een niet allerdaagse gedachte door mijn hoofd: "Ik ben klaar met m'n tentamens. En nu pak ik morgen een trein richting Tibet!" Ik geloof dat ik het nog niet helemaal besef, want anders was ik druk bezig met vrolijk in het rond springen. Wel is m'n maag helemaal van streek. OMG, Tibet! Maar waarschijnlijk ben ik ook te moe om vrolijk rond te springen... en daarnaast duurt het nog bijna een week voordat ik er ook echt ben.

Mijn laatste week Shanghai was wel een klein beetje anders dan ik me had voorgesteld. Ik had de vibe helemaal te pakken en probeerde zo hard als ik maar kon iedereen mee te krijgen om leuke dingen te doen. Maar ja, ik ben zo'n beetje de enige de meteen na de tentamens vertrekt dus de rest heeft na de tentamens nog genoeg tijd voor leuke dingen. Nu werd er alleen maar gestudeerd. Door iedereen... Nou gezellig dan. Afgelopen weekend had ik me dus ook keihard op m'n studie moeten richten, maar mijn hoofd vertikte grotendeels mee te werken. Veel wilskracht was er niet te vinden in mij, nee, ik was dus druk bezig mensen over te halen om leuke dingen te doen!

Gelukkig is het me wel gelukt om Zaterdag nog met vier mensen naar een Teppanyaki restaurant te gaan. Want ik kan Shanghai niet verlaten zonder me nog een maal onbeperkt lam te eten aan vis. Alleen een beetje jammer dat we eigenlijk allemaal niet zo'n honger hadden...

Zondag toch nog maar een keertje naar de Brunch in Sasha's met Sam en Rob. Ik had al verwacht dat die twee pas tegen het einde op zouden komen dagen, dus nam ik mijn studieboeken mee. Olijfje eten, hoofdstukje leren, zalm naar binnen werken, karakters opschrijven.

Maandag keek ik vlak voor mijn speaking toets in welk lokaal we moesten zijn. En op het schema stond het schokkende nieuws dat... we de volgende dag al reading zouden hebben in plaats van woensdag. Oeps, daar was ik niet echt op berekend. Als die pukkols dat nou gewoon in de eerste plaats even goed zeggen! De speaking toets ging prima. Ik had me er nauwelijks op voorbereid, want een half uur voordat je moet, krijg je de toets al in handen, zoadat je je voor kan bereiden. Mijn tactiek was dus 'niet onnodig dat hele boek in mijn hoofd stampen, maar een half uur van te voren de dingen doornemen die gevraagd worden'. En dat werkte helemaal prima. Ik moest samen met Tom. Tom was een beetje zelfdestructief bezig en vertikte het om de opgaven door te lezen, met als gevolg dat ik naast hem wel een stukje beter was... We hebben lekker zitten keuvelen over verschillen in het verkeer tussen Amerika, Nederland en China. Ook hebben we een verschrikkelijk boeiende dialoog gevoerd over 'mijn favoriete seizoen'. Maar dat zat wel goed dus.

Gisteren avond ben ik als een GEK gaan leren voor reading... Listening heb ik maar even links laten liggen, want dat is een stuk minder stamp werk. Toen ik eindelijk alles enigszins in mijn hoofd had ben ik meteen mijn bed in gegaan waar ik nog lang rond heb liggen tollen door al die rare streepjes en klanken in mijn hoofd. Ik heb echt voor geen meter geslapen, maar zat vanochtend om 8.30 klaar voor de listening toets. De eerste vier vragen waren vrij demotiverend: "Waar hebben ze het in godsnaam over!?" Later werd het wel ietsje beter, maar om te zeggen dat het fantastisch ging: neen. En dat terwijl ik de laatste tijd een stuk beter mee kan komen in de les. Nee, geen 9.7 deze keer. Meteen daarna reading. En gelukkig, dat was weer verschrikkelijk makkelijk, zoals het hoort op JiaoTong University!

En nu. Nu ben ik klaar. Alles afgerond en bijna klaar om morgen te vertrekken. Ik kijk echt verschrikkelijk uit om deze stad te verlaten. Want zomer in Shanghai is niet bepaald paradijselijk. De temperatuur komt hier nauwelijks onder de 35 graden. In combinatie met de beheurlijke vervuiling is het dus geen pretje om in te ademen op het moment. Verder 'voel' je ook hitte van andere voorwerpen en mensen af komen. Als je een straat oversteekt en er rijdt een bus vlak voor je voeten, dan voel je 'm voorbij gaan. Gadverdamme! Echt niet leuk meer.

Maar oooh, wat ga ik deze stad verschrikkelijk missen! Want wat was het hier leuk! Ik heb gewoon vier maanden lang in een echte wereldstad gewoond. En in een goedkope. Haha, ik heb hier een leven kunnen leiden als van een miljonair. Absoluut bizar natuurlijk; Constant uit eten, uit in de chique-ste bars ooit, kleding laten maken door de kleermaker en absoluut je voeten niet vermoeien, nee constant taxi's nemen. Nee dat is misschien iets TE rooskleurig. Shanghai is natuurlijk nog wel Chinees. In de praktijd eet je toch echt dagelijks heel wat kommetjes rijst, maak je constant ruzie met taxichauffeurs, in de supermarkt wordt je wisselgeld naar je toegesmeten en zeggen ze absoluut niet "bedankt en tot ziens" en natuurlijk werd ik overal nagestaard en uitgelachen. Maar goed, het punt is: Shanghai is in iedergeval niet saai.

En hoewel m'n vriendjes en vriendinnetjes hier absoluut geen kans maken tegenover jullie allemaal ga ik er een paar toch wel missen hoor!

Maar ik ga een eind breien aan dit blogje, er is nog genoeg te doen voor morgen. Mijn eerste trein vertrekt morgen om 21.02. Dus vanaf nu ben ik elke dag weer een klein stukje dichter bij huis.

Ik ga na heel wat weken m'n backpack weer eens inpakken.

--------------------------------------------------------------------------------

Al zeven reacties:

Succes met de lange reis Sanne! En veul plezier in Tibet!
Janneke - 10-07-07 - 10:22

Sanne gaat de Gouden Jahak zien!
Els - 10-07-07 - 17:05

Sanne gaat de Gouden Jahak kussen!
Karlijn - 10-07-07 - 17:37

Wohoo!
Leo - 10-07-07 - 21:56

Grinnik
Sanne - 11-07-07 - 02:52

Leo, heb je vakantie ofzo?! :) Leuk plaatje!!!
Lieve Sanne, ik heb aan je gedacht gister, toen je (volgens mij, met tijdverschil enzo) toch eindelijk op weg ging naar Tibet! En dat je Shanghai en de mensen daar gaat missen, is heel goed, maar wij troosten je wel als je heimwee hebt naar China!! Tot snel :)
Anouk - 12-07-07 - 14:39

Grrr, ik krijg wat van al die strepen
Anouk - 12-07-07 - 14:40

Geplaatst door Sanne.A 8:03 Gearchiveerd in China

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint