Een Travellerspoint blog

Ach gossie toch!

Zo heb je maanden de tijd om alles in en rondom Shanghai te verkennen. En zo vertrek je al over een week en moet je nogsteeds naar dat schattige plaatsje op 40 min treinen van Shanghai. Op naar Suzhou dus afgelopen weekend. Volgens de Chinezen zijn er twee paradijzen op aarde: Suzhou en Hangzhou. In Hangzhou was ik al twee keer geweest. Niet al te veel bezocht daar, veel te toeristisch allemaal, maar wel langs het 'legendarische' West Lake gelopen. Ik had er vooral veel gestudeerd voor mijn midterms. Naar Suzhou nam ik dus ook mijn boeken mee in de hoop een relaxed hostel te vinden zodat ik me vast voor zou kunnen bereiden op de tentamens volgende week.

De eerste indruk van Suzhou was vrij goed! Mijn hostel was vlak bij een verschrikkelijk schattig Chinees straatje met een kanaaltje, oude huisjes en rode lantaarntjes... Ach gossie toch. De kanalen zijn trouwens vrij karakteristiek voor Suzhou en omgeving. Het hostel zag er verder ook wel prima uit. Ik ben meteen naar buiten gelopen door het schattige straatje en daarna richting 'Tiger Hill' gegaan. Dit moest de No. 1 attractie zijn van Suzhou. Ik kwam er echter een beetje laat aan en schrok nogal van de toegangsprijs... (Nee ik ga niet zeggen hoe duur het was, want dan gaan jullie me uitlachen) Ik besloot misschien later nog eens terug te komen als ik meer tijd had, met de nadruk op misschien. Suzhou staat bekend om de tuinen, dus probeerde ik nog een tuin in te komen, maar hier weer hetzelfde probleem met een vrij hoge entree prijs en nog slechts 30 minuten voor sluitingstijd. Niet veel bijzonders gedaan dus op dag 1.

Ach gossie toch

Wel ben ik 's avonds een rondje gaan lopen met twee jongens uit het hostel. Naast het gossie-gossie-schattige buurtje rondom mijn hostel liepen we ook door het moderne gedeelte van Suzhou. Ook hier draaide alles om water, maar dan op een ietsje andere manier, heel Chinees allemaal:

's Avonds vroeg ik aan een van de hostelmedewerkers hoe ik het beste naar Tongli kon komen. Een wederom schattige 'canal town'. Want rondom Shanghai zijn verschillende van deze 'canaltowns'. De bekendste daarvan is Zhuangzhou. Ook wel bekend uit de film Mission Impossible 3. Zeg maar het gedeelte waarin Tom Cruise door een poepig straatje met een kanaaltje, oude huisjes en rode lantaarntjes rent. Maar daar wilde ik dus absoluut niet heen, want het was de meest toeristische van de canaltowns. Tongli zou een heel stuk rustiger zijn.

Het meisje: Maybe you take bus 7 o'clock in the m..
Ik: Uhh... no
Meisje: Maybe 8 o'clock
Ik: Uhh... no, about 10 o'clock

Ik bedoel, hoe interessant kan een klein dorpje zijn dat je er van 8 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds rond kan lopen. Volgens het meisje had ik die tijd echt wel nodig, maar uiteindelijk stapte ik om kwart voor 10 in de bus richting Tongli. En ja hoor! Het hele dorpje was afgeschermd. Je moest 80 kuai betalen om binnen te komen.( Even ter vergelijking: DE muur, verboden stad en temple of heaven kosten elk niet meer dan de helft!) Maar goed, ik naar binnen. En wat zag ik: TOERISTEN en SOUVENIRSHOPS! He bah, dus probeerde ik wat meer afgelegen straatjes te vinden in dit openlucht museum. Best wel leuk eigenlijk hoor, maar voor mij was de lol er al snel af door dat toeristische gedoe allemaal. En toen raakte ik ook nog eens ergens mijn kaartje kwijt. Dat betekende dat ik vervolgens in het dorpje niets kon bezoeken. Geen tuinen, tempels enz enz enz. Ik probeerde nog in mijn allerbeste Chinees en mijn allerliefste glimlach een kaartje voor half geld te bemachtigen. Maar de drie Chinezen bij de ingang zeiden met eenzelfde lieve glimlach: "Jij raakt je kaartje kwijt, dat is jouw probleem! Je kan gewoon door het dorpje rondlopen zonder dingen te bezoeken." Ja, ze hadden ergens wel gelijk, maar ik vond het er plotseling ronduit STOM. Dus ben ik boos weer richting de bus gegaan.

Ik besloot dat het Chinese paradijs Suzhou niet bepaald mijn paradijs was, dus kocht ik maar meteen een kaartje terug naar Shanghai voor dezelfde dag. Alle treinen zaten bomvol, maar gelukkig liep ik een obscure man tegen het lijf: "Treinkaartje naar Suzhou??" Ik liep met hem mee en kon voor 5 kuai extra alsnog een kaartje kopen. Ik vroeg hem (stom natuurlijk, want natuurlijk kan ie liegen, maar toch) of het wel een echt kaartje was. Volgens mij zei hij vervolgens: "Ja zeker, hij is gestolen." Maar ik wist het niet helemaal zeker. Ik vroeg hem nogmaals een beetje achterdochtig: "Is ie gestolen zei je??" Maar toen verzekerde hij me dat hij ECHT niet gestolen was. Ach wat, ik kon weer terug naar Shanghai.

Je had die gezichten moeten zien van de hostelmedewerkers toen ik voor 13.00 alweer terug was! Ik kreeg het geld voor een nacht terug en pakte mijn spullen. Ik kwam erachter dat je plotseling ook entree moest betalen om door het schattige-gossie-gossie-straatje heen te lopen: 45 KUAI!! Nogmaals, dat is meer dan de verboden stad! En het gaat hier dus om een STRAATJE. Ik had nog een uurtje of drie de tijd om toch nog maar even naar Tiger Hill te gaan, want dat zag er toch best wel vet uit. En inderdaad, zie hier:

Kortom: Suzhou was geen daverend succes. Maar dat maakt verder niet uit, want je kan niet alles leuk vinden he. Heb ik het toch maar eventjes gezien! Het hoogtepunt van het weekend was trouwens geen prachtige tuin, schattig kanaaltje of mooie pagode. Nee, het was een simpel emailtje! Na weken en weken zoeken, mailen, bellen en proberen heb ik EINDELIJK treinkaartjes naar Lhasa weten te bemachtigen! Volgens de officiele regels is het namelijk onmogelijk om losse treinkaartjes te boeken, zonder tour. Deze mensen konden wel kaartjes regelen, want ze hadden 'direct contact met het treinstation'. Ik gok dat dat betekent dat mijn kaartje zo'n 300 kuai meer is dan normaal en... Boeiend! Ik kreeg het mailtje op een moment waarop ik het eigenlijk op had gegeven om mijn droom-treinreis te kunnen maken. Ik vreesde dat er niets anders op zat dan te vliegen. Wel zijn het kaartjes vanaf Chengdu... (ter herinnering: schommelende pandabeertjes). Dat is niet minder dan zo'n 38 uur omrijden. MAAR DAT MAAKT ME DUS HELEMAAL NIKS UIT. Want ik ga met de trein naar LHASAAAA! Ja ik ben blij! En om het allemaal nog onwerkelijker te maken: Ik vertrek volgende week woensdag al richting Chengdu! OMG! Das een week en een dag.

LHASA HERE I COOOOMMMEEEE!

--------------------------------------------------------------------------------

Al vijf reacties:

Inderdaad: ‘ach gossie toch’. Jammer dat het dit keer wat tegenviel, maar och he: je gaat naar Lhasa! Geniet van je laatste dagen Shanghai en dan reizen!
Karlijn - 03-07-07 - 11:10

OMG!!! Dat betekent dus dat je over een week en een dag alweer op weg gaat naar huis!! Je wil het misschien niet horen, en het is zeker met een (bijzonder mooie, coole, gave, stoere, geweldige, enz.) grote omweg, maar wij vinden dat best wel een beetje leuk (lees: understatement… :) )!! Maar inderdaad, ik sluit me bij Karlijn aan, nog heel veel plezier in Sjanghai, succes met je exams, en geniet van het reizen! Maar gelukkig ga je nog wel een keertje bloggen, en dan kan ik het nog drie keer zeggen :)
Anouk - 03-07-07 - 12:41

Ehm…streep?! Ga eens weg?!
Anouk - 03-07-07 - 12:42

Doe de panda’s de groeten van me!
Nora - 03-07-07 - 13:53

Sanne! Nog maar iets meer dan een weekje en dan… AAAAHHHHHHH!
Els - 04-07-07 - 17:09

Geplaatst door Sanne.A 8:01 Gearchiveerd in China

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint